Torrevieja

Torrevieja on kaupunki Valencian itsehallintoalueella Alicanten maakunnassa Kaakkois-Espanjassa, noin 50 kilometriä Alicanten kaupungin eteläpuolella, kaupunki sijaitsee suositulla Costa Blancan loma-alueella.

espanjaalicanttorrevieja

Torreviejaan pääset Norwegian suorilla lennoilla Alicanten El Altet lentokentälle (parhaimmillaan joka 69€/suunta) ja luonnolisesti vaihtamalla muiden yhtiöiden koneilla. Alicanten lentoasema El Altet sijaitsee noin 45km Torreviejasta. Torreviejan kaupunkiin pääsee Lentoasemalta bussilla 7€ tai sitten taksilla 52€ (yötaksa 65€).

Torreviejasta (suomeksi käännettynä vanha torni) löytyy jokaiselle jotakin. Auringonottajille paikka on paratiisi, koska aurinko paistaa keskimäärin yli 320 päivää vuodessa, rantaviivaa 20 km ja rantoja kuusi. Torre on rauhallinen paikka, jossa asuu noin 100.000 ihmistä, joista puolet ovat Espanjalaisia ja puolet ulkomaalaisia. Kesällä ja varsinkin elokuussa Torre on suosittu lomapaikka myös Espanjalaisille. Erilaisia ravintoloita löytyy paljon ja koska Torrevieja on oikea kaupunkin, jossa asuu oikeasti ihmisiä, eikä vain ”turistirysä”, on Torrevieja auki ympäri vuoden. Itse pidän erityisesti siitä, että aurinkorannalle voi lähteä silloin kun Suomessa vihmoo räntäsade vaakasuorassa. Parikin päivää ilman loskaa, 15 asteen aurinkossa, piristää kummasti.

Auringon lisäksi Torresta löytyy katseltavaa ja aktiviteetteja jokaiseen lähtöön. Kauppoja löytyy jos jonkinlaisia, mm kauppakeskus Habaneras ja perjantain perinteinen toritapahtuma. Rannasta löytyy iso tivoli, joka on hauska kokemus vaikka ei laitteisiin menisikään, muun muassa ”juna”, jossa Espanjalainen kaveri pitää sellaista showta ettei sitä voi vakavana katsoa vaikka ei espanjaa osakkaan kuin pari sanaa. Tivolin tuntumassa on pitkä katu täynnä erilaisia myyntikojuja. Aktiviteeteistä voisi mainita muun muassa keilailun, kuntosalit, sukeltamisen, mikroautoilun. Golfareille löytyy useita eri kenttiä. Rannalla on todella pitkä aallonmurtaja, jota pitkin on mukana lenkkeillä.

Torreviejassa on helppo liikkua kävellen, polkupyörällä tai taksilla. Torressa kävelijä on kuningas, lähtökohtaisesti autoilijat ovat aina velvollisia väistämään kävelijää. Pyörätuolilla liikkuminen on myös huomioitu varsin hyvin.

Tutustumisen arvoisia paikkoja

Torreviejan Bussiasema löytyy osoittesta Av. de las Habaneras 0 (Calle del Mar -kadun risteyksestä). Alsa yhtiön bussit ovat parempia kuin

Aquapolis vesipuisto. Puisto on auki kesäkuukausina ja löytyy osoitteesta Avenida Delfina Viudes, s/n 03183 Torrevieja (puisto on lähellä Habaneras kauppakeskusta). Puiston kotisivut http://torrevieja.aquopolis.es/?lang=en.

Aallonmurtaja, 1500m pitkä aalonmurtaja, joka toimii upeana kävelykatuna. Paikka löytyy helposti, eli sitä on vaikea olla huomaamatta kun tulee esimerkiksi Calle Apolo -katua pitkin rannalle.

Tivoli, rannasta aallonmurtajan vierestä löytyy kesäkuukausina auki oleva iso tivoli.

Sataman markkinakatu alkaa aallonmurtajan luonta ja on suosittu kävelykatu iltaisin.

…..

Kauppakeskus Habaneras. Iso kauppakeskus, josta löytyy paljon erilaisia kauppoja ja ravintoloita, mm InterSport, H&M, Jack&Jones, Guess  Osoite: Av. Rosa Mazón Valero, 7, 03184 Torrevieja. Auki ma -su 10-22.

Carrefour tavaratalo löytyy kauppakeskus Habaneraksen vierestä.

…..

Niin kuin kaikkialla niin myös Torressa on monen tasoisia ruokapaikkoja. Samalla rahalla syö hyvin tai huonosti, rannalla kaikki on kalliimpaa kuin pari katua rannalta poispäin jne. Hyvä ja huono on tietysti makuasia. Olemme antaneet Habaneros kauppakeskuksen asiallisesti sisustetulle Amerikan tyyliselle ruokapaikalle mahdollisuuden pari kertaa, mutta ruoka on ollut mitään sanomatonta, eli tässä tapauksessa ulkonäkö pettää. Päivällä kun on käynyt jotain pientä syömässä voiton ovat vieneet, ei rannassa olleet, pikkukuppiloiden kolmioleipä jne annokset, joissa palaa rahaa 5-6 euroa juomineen.

Harry’s Lounge & Kitchen (Suomalainen ravintola). Kyseessä on kansainvälinen ruokaravintola, jossa tarjoillaan lisäksi cocktaileja ja gourmetruokaa baarissa ja loungesssa. Ravintola sijaitsee sataman läheisyydessä osoitteessa Avenida de la Libertad 5. Puhelin +34 965 504 367.

Domino’s Pizza. Amerikkalaistyylistä (toista kuin paikalliset pizzat) hyvää pizzaa edulliseen hintaan.

Bar Carlos ravintolasta löytyy mm Meksikkolaistyyppistä ruokaa, josta ainakin allekirjoittanut on tykännyt. Ravintola sijaitsee Calle de Caleran ja Calle Santa Petra katujen risteyksessä.

Calle Apolo kadun päässä rannalla on monta kebeb paikkaa, joista käymme aina tietyssä paikassa, jonka nimeä en muista :). Kebeb annokset ovat erinomaisia ja edullisia.

Sirvent Miralles jäätelöbaareista saa hyviä jäätelöannoksia. Sellainen löytyy rannalta ja esimerkiksi Habaneras kauppakeskuksesta (jossa sama annon on halvempi kuin rannalla).

Juomat kuuluvat tietysti helteeseen ja monessa paikassa on tullut kokeiltua Mojitoja. Rannalla juomat ovat tietysti turistihinnoiteltu ja esim Mojito maksaa 7 euroa, joka on paikallisessa hintatasossa paljon. Yksi parhaista paikoista löytyy niemenkärjestä (Punta Carral O Margalla), jossa upea näköala merelle

…..

Orihuela mukava kaupunki, noin 30 km päässä Torreviejasta.

Cartagena on kaunis satamakaupunki Murcian aluella, noin 65 km päässä Torreviejasta. Cartagenan nähtävyyksiä ovat mm Rooman ajan amfiteatteri. Torreviejan bussiasemalta menee bussi Cartagenaan, mutta se kestää suuntaansa 2 tuntia, johtuen siitä, että bussi pysähtyy pitkin matkaa. Toisaalta näkee maisemia matkan aikana. Taksi maksaa takaisin noin 65€.

Guadalest vuoristokaupunki sijaitsee 130 km Torreviejasta pohjoiseen (25 km Benitormista sisämaahan päin). Kaupungista löytyy mm L’Alcozaiban linna 1000-luvulta, Alcalá torni, Guadalestin vankityrmä ja useita museoita.